Liofilizacija je poseben postopek nizkotemperaturnega sušenja, ki sestoji iz hitrega ohlajanja živil do nizkih temperatur in ekstrakcije kristalno vezane vode. Liofilizacija temelji na globoki zamrznitvi vode v plodovih kateri sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote, da zamrznjena voda v plodovih sublimira neposredno iz trdnega v plinasto agregatno stanje.
Po odstranitvi vode se vsem živilom ohrani okus, struktura, barva, aroma, hranilna vrednost ter seveda vsi vitamini in minerali. Pri sadju se ohrani tudi 100 % sadni delež, brez dodanega sladkorja, konzervansov ali barvil. Postopek zagotavlja neomejen rok uporabnosti živil ob pravilnem skladiščenju v nepredušno zaprti stekleni posodi.
Običajne metode sušenja, kot so sušenje na zraku, v pečici ali s pršili lahko močno spremenijo sestavo. Sušenje z liofilizacijo pa dejansko zaščiti biokemično in encimsko sestavo živil.
Liofilizirano sadje in zelenjava se kategorizira med funkcionalno hrano imenovano superživila. To so živila, ki imajo potencialno pozitiven učinek na zdravje nad osnovno prehrano. Kar pomeni, da takšna živila spodbujajo optimalno zdravje in zmanjševanje tveganja za nastanek bolezni sodobnega časa. Prav te lastnosti so izjemno aplikativne za športnike, otroke v vrtcih in šolah, starejšo populacijo, vegane, presnojedce, vegetarijance, diabetike, slaščičarje, kuharje in medarje