Nasveti

Bio-Pharma svetuje

ČREVESNI PARAZITI IN ZAJEDALCI

Okužbe s paraziti niso stvar tretjega sveta, temveč je z vsaj eno vrsto parazita okuženih tudi 85 %- 90 % prebivalcev Zahoda. Povzročajo tiho epidemijo, saj zdravniki le redko preverjajo njihovo prisotnost. Sodoben način življenja pa zajedavcem nudi idealne pogoje za razvoj in razmnoževanje.

Mnogo rastlinskih in živalskih vrst se bori proti svojim zajedalcem, proti njim nismo imuni niti ljudje. Paraziti so večcelične ali enocelične živali, ki živijo v/na drugem organizmu (t.i. Gostitelju). Od tega ima korist samo parazit, saj gostitelju krade hranila, gostitelj pa v zameno prejme le strupene izločke. Med parazite prištevamo gliste, metljaje, klope, uši, garje, muhe, komarji, stenice, trakulje, črve in praživali (amebe, bičkarje). Nekateri so tako majhni, da jih ne moremo videti s prostim očesom, spet drugi se razvijejo do neverjetnih velikosti (npr. 10 metrov dolge trakulje). So povzročitelji številnih kroničnih bolezni – ne samo telesnih, temveč tudi psiholoških. O črevesnih zajedalcih pa smo se pogovarjali z Miranom Gavrilovičem, direktorjem družinskega podjetja

Bio-Pharma, ki ima več kot 25-letno tradicijo priprave prehranskih dopolnil in naravne kozmetike iz zdravilnih rastlin. Kaj sploh so črevesni paraziti oziroma zajedalci? Črevesni paraziti oz. zajedalci so organizmi – vsiljivci ter so zelo raznolika življenska vrsta v našem telesu ter lahko imajo zelo dolgo življensko dobo (tudi do 25 let - npr. trakulje). Ljudje pod besedo paraziti najpogosteje pomislimo na človeško glisto, podančice. Zelo zmotno je mnenje oz. prepričanje, če nimam gliste, trakulje ... nimam zajedalcev. Vsak človek ima v svojem telesu parazite, med katere štejemo tudi glivice, bakterije, viruse … Sodobna znanost pozna preko deset tisoč parazitov. V človeku je tako prisotno od 50 do skoraj 300 parazitov.

Kateri črevesni zajedalci so najpogostejši v našem okolju?

Zajedalce delimo v dve veliki skupini: črve – helminte in zajedalske praživali (toksoplazme, amebe, giardije, kriptosporidiji, babezije, tripanosomi, trihomonasi). Med črve spadajo vse gliste, metljaji, trakulje in fi larije.

Najpogostejša okužba pri nas pa je s podančicami (Enterobius vermicularis), katere so vidne s prostim očesom in so videti kot tanke bele nitke, velikosti do 1 centimetra. Naselijo se predvsem v spodnji del črevesja. Neprimerno večje pa so človeške gliste (Ascaris lumbricoides), katere spominjajo na deževnika ter zrastejo v dolžino 25 do 30 centimetrov. Ličinke, katere se izležejo iz jajčec v črevesju, potujejo po vsem telesu skozi različne organe (jetra, srce ...).

Kako se lahko okužimo z njimi?

Okužimo se lahko na več načinov in praktično povsod prežijo na nas - tako v zraku, hrani, vodi. Pojav oz. nastanek parazitov v telesu ni pogojen samo z zunanjim dejavnikom – okužbo, temveč je lahko velik krivec tudi

notranji dejavnik. Torej, človek sam s svojim nezdravim življenskim slogom poruši zdrav imunski sistem - obrambo ter presnovo, pri čemer ustvarja idealne pogoje za razvoj in nastanek parazitov iz negativnih (vnetnih bakterij), ki so naša stalnica v črevesju.

Kako se paraziti hranijo?

Paraziti se hranijo na način, da jemljejo, črpajo naša osnovna hranila (železo, sladkor, vitamin B12...), kar posledično vodi v utrujenost, izčrpanost, anemijo– slabokrvnost, prebavne težave, motne koncentra-ije in zbranosti pa vse do vnetnih procesov in poškodb posameznega tkiva. Težave so odvisne predvsem od mesta naselitve parazita do samih strupov, ki jih izloča.

Kako odkrijemo parazitsko okužbo in kakšni so simptomi okužbe?

Zelo pomembno je, da znamo opazovati svoje telo in biti še posebno pozorni, ko se pojavljajo:

• utrujenost, brezvoljnost

• depresija

• razdražljivost

• nespečnost

• izguba apetita

• prevelika želja po sladkarijah ter mastni hrani

• prevelika želja po sadju, kruhu, alkoholu

• kožne težave (dermatitis, izpuščaji, srbečica, akne, razjede ...)

• srbeča ušesa, nos

• srbeč zadnjik

• ponavljajoče se prebavne težave (vetrovi, napihovanje, zaprtost, razdražljivo črevesje, driska)

• neizrazite bolečine v stegnih, hrbtu, ramenih, mišicah

• občutljivost na določeno vrst živil

Kadar obstaja zgoraj navedena simptomatika, obstaja tudi upravičen sum na okužbo oz. prisotnost parazitov. Zelo primerna in smiselna je uporaba določenih preverjenih zdravilnih rastlin, katere delujejo proti parazitom, vsiljivcem in ustvarjajo človeku prijazno okolje, ki ohranja notranje ravnovesje.

Kdo je bolj podvržen takšni okužbi? Jo lahko dobi vsak?

Paraziti so naša stalnica, so naši sostanovalci skozi celo življensko obdobje. In sedaj, ko vemo, da njihova prisotnost ni vezana samo na okužbo – zunanje dejavnike, je pomembno, da jih obvladujemo. To pa pomeni biti osveščen ter živeti zdrav življenski slog. Zdrav življenski slog pa naj bi vključeval tudi očiščenje parazitov vsaj dvakrat na leto. Seveda ob podpori zdravega in močnega imunskega sistema.

Kakšno vlogo ima pri parazitskih okužbah naš imunski sistem?

Imunski sistem igra zelo pomembno vlogo pri obrambi telesa pred številnimi organizmi (bakterije, virusi, paraziti, glivice) na način, da jih nevtralizira ali odstrani. Prav tako se bori proti zunanjim škodljivim snovem, kakor tudi lastnim spremenjenim celicam zaradi bolezni. Ohranjati zdrav imunski sistem pomeni ohranjati zdravo delovanje črevesja, saj v njem prebiva skoraj 95 % vseh bakterij, predvsem tistih, telesu prijaznih – protivnetnih. Za črevesje je glavna hrana voda in seveda vlaknine, ki so pomembne za aktivno delovanje črevesne peristaltike. Na kratko: za zdravo črevesje lahko poskrbimo z uživanjem zdrave polnovredne zelenjave, sadja, stročnic, hladno stiskanih olj ...Izogibati se je potrebno sladkorju (s sladkorjem hranimo parazite in bolezni), beli moki, rafi nirani hrani, hrani z vsebnostjo neskončnih kemičnih dodatkov, negativnim

razvadam in navadam ter seveda stresu. Z uporabo določene vrste zelenjave ter zdravilnih rastlin ne samo, da izboljšamo okus jedem, temveč lahko aktivno delujemo proti parazitom. To so ingver, česen, čebula, nageljnove žbice, elevterokok, srčna moč, pelin ... Kose združijo znanje, domišljija in kreativnost, postane hrana pravi užitek. Hrana in presnova pomenita energijo, brez katere ni življenja. Poleg dobrega imunskega sistema, presnove in rednega odvajanja ne smemo pozabiti tudi na izločanje težkih kovin iz telesa.

Kako paraziti škodujejo našemu telesu?

Glede na dejstvo, da so paraziti zelo različni, je zelo različna tudi škoda – bolezen, ki jo povzročajo. V naših telesih lahko živijo zelo dolgo in se ves čas hranijo na način, da nam »kradejo« našo hrano, nas pri tem vseskozi zastrupljajo, se razmnožujejo in se naselijo v vse dele telesa. Tako se ne naselijo samo v črevesju, temveč tudi v organih (jetra, pljuča, srce, želodec, možgani, mišice) v telesnih votlinah, na koži. Pomembno je, da so skriti vzrok številnim tako akutnim kot tudi kroničnim boleznim, da poleg imunskega sistema škodujejo in ogrožajo tudi naš metabolizem (presnovo), saj črpajo esencialna – osnovna hranila. Ravno ta skritost oz. Neopaženost je resna grožnja, saj tudi morebitne laboratorijske analize ne pokažejo vseh morebitnih okužb. Paraziti so lahko v telesu v različnih razvojnih fazah, zato izbrana zdravila včasih tudi ne delujejo tako, kot bi želeli.

Prav otroci so tisti, ki se največkrat okužijo, zakaj je temu tako?

Otroci se najpogosteje okužijo oz. so najbolj ranljivi, saj v svoji zgodnji fazi razvoja odkrivajo in spoznavajo svet z rokami, usti in je to najhitrejši, najbolj zanesljiv način okužbe. Poleg tega pa tudi imunski sistem še ni dovolj razvit in to je naravnost idealno za bohotenje parazitov oz. Za nastanek bolezni, kar je spet odvisno od samega mesta, dela telesa ter vrste parazita. Izguba oz. Pomanjkanje hranil pa otroka lahko pripelje tudi do trajnostnih motenj v samem razvoju.

Kako zdravimo parazitsko okužbo?

Kadar je ugotovljena parazitska okužba oz. smo se prepričali, da je vzrok za težave (zaprtost, napihnjenost, depresija, melanholija, driska, bolečine v sklepih,...) prisotnost parazitov, se prične čiščenje oz. Odstranjevanje parazitov, kar pomeni, da moramo poskrbeti za higieno in čistočo prostorov, vzdrževanje osebne higiene in narderobe, razglistenje hišnih ljubljenčkov, pravilno izbiro ter pripravo hrane (dobra higienska praksa), način hranjenja, kakor tudi za redno odvajanje blata. Vse to je izjemnega pomena. Poleg vsega naštetega pa je ključnega pomena uživanje učinkovitega proizvoda na bazi preverjenih zdravilnih rastlin, saj ljudje bolj kot po sintetičnih zdravilih (stranski učinki,) segajo po naravi in človeku prijaznim pripravkom.

Kakšen je najboljši ukrep/preventiva proti zajedalcem?

Najboljši ukrep je vsekakor preventiva ali še bolje zdrav način življenja, ki telo ohranja v stanju na način, da preprosto parazitom ne zagotavlja pogojev preživetja in razmnoževanja. Tako se na najbolj enostaven način obvarujemo tudi pred številnimi boleznimi, ki jih prinaša prisotnost parazitov.

Še posebej moramo paziti, če gremo na potovanje v kakšno državo tretjega sveta, kot je npr. Afrika. Kako se naj v takih primerih pripravimo, da bi okužbo preprečili?

Vedeti moramo in se tega tudi zavedati, da se poleg zajedalcev, kateri so prisotni v zmernem podnebnem pasu, kjer živimo, pridružujejo novi z drugih predelov sveta. V današnjem sodobnem svetu je vse praktično dosegljivo in se tako z lahkoto prenašajo in vnašajo tudi žal nam neprijazni – neželjeni gosti. Pred samim potovanjem je zelo pomembno pridobiti vse možne informacije o ciljni destinaciji, o podnebju, hrani, nastanitvi. Sama priprava in preventiva sta izjemnega pomena, kajti ko pridemo domov in ugotovimo prisotnost hepatitisa A (virusna okužba jeter v predelih Južne Amerike, Azije, Afrike), rumene mrzlice (pogosti dnevni glavoboli, vročina, hude bolečine v sklepih zaradi pikov komarjev v predelih Sejšelov, Singapurja, Costa Rice), malarije (vročina, hude bolečine v sklepih, bruhanje zaradi pikov komarja, kar je še posebej nevarno, saj se lahko pokaže simptomatika šele mesec dni po piku, ko je slabokrvnost napredovala, odpovedovanje ledvične funkcije, izguba zavesti - posebej nevarni so predeli Azije, Afrike, Srednje in Južne Amerike), lymske borelioze (poškodbe živčevja, artritis, motne delovanja srca zaradi okužbe z bakterijami oz. klopne okužbe), giardiaze močna in pekoča driska, slabost, izčrpanost in onemoglost zaradi okužbe prebavil z oporečno vodo in hrano med obedovanjem ali plavanjem v onesnaženih rekah Afrike, Turčije). Bolj kot strah velja previdnost, saj je pot nazaj do zdravja zelo težka, dolgotrajna in ne mine brez posledic. Dovzetnost za vse naštete okužbe pa je toliko bolj za neprilagojene, občutljive in manj odporne ljudi.

Pravijo, da je zelo pomembna zdrava prehrana, zakaj?

Človek za zdrav razvoj in funkcioniranje potrebuje zdrav imunski sistem ter dobro presnovo. Da bo presnova ustvarjala kvalitetno energijo, je nujno potrebna zdrava prehrana. Človek mora pred kapital umestiti spoznanje, ozaveščenost, da masovna procesirana rafi nirana varna hrana ne zagotavlja zdrave hrane, kar pa je pogoj in človek kot tak je del narave in ustvarjen za naravno zdravo hrano. Zdrava hrana pomeni, da je hrana uravnotežena, prvinska - ohranjati je treba prvobitne učinkovine, tako v zelenjavi kot sadju. Vse preveč in prepogosto kemija posega v naravo in sam proces pridelave hrane, ob tem pa gradi na videzu – všečni dišeči embalaži, zapostavlja pa vsebinski del, ki je gradnik in osnova za kvalitetno življenje.

Obstajajo tudi naravni načini, ki preprečujejo tovrstne okužbe - eno živilo, ki bi ga morali uživati, je npr. česen. Zakaj?

Res obstaja veliko naravnih in zdravih načinov in česen je prav gotovo le eden najbolj prepoznaven. Je opolnoma naraven antibiotik brez stranskih učinkov - za razliko od klasičnih antibiotikov – z veliko vsebnostjo antioksidantov, kateri varujejo celice pred poškodbami in telo pred staranjem, pri žilnem poapnenju, pomlajuje naše možgane, zmanjšuje izgubo spomina, krepi imunski sistem, nase veže celo težke kovine in pomaga pri njihovem izločanju iz telesa, kar je izjemnega pomena. Vzrok za značilen vonj je v eteričnem olju česna z veliko vsebnostjo žveplovih sestavin, ki so bistvo njegovih zdravilnih svojstev. Česen je najbolj učinkovit v borbi proti bakterijam, virusom, glivicam in celo pri želodčnem ter črevesnem raku. Najbolj učinkovit in priporočljiv je surov ali kot napitek in je pravi eliksir zdravja.

Katera so še zdravilna zelišča oz. rastline, ki ščitijo pred zajedalci?

Navajam le nekaj rastlin, katere so izjemno preverjeno učinkovite proti zajedalcem. Poleg tega je pomembna njihova avtohtonost, saj le rastlina iz naravnega habitata poseduje in ohranja daleč največjo vsebnost učinkovin pred masovno pridelanimi, ob tem pa kombinacija posameznih rastlin učinek še poveča, saj gre za sinergijsko delovanje:

NAGELJNOVE ŽBICE oz. KLINČKI (Syzygium aromaticum)

Nageljnove žbice ali klinčki so resda majhni na pogled, a po njihovih zdravilnih lastnostih jim ni para. Veliko se uporabljajo v ajurvedi. Delujejo protiglivično, protibakterijsko, antiseptično, poleg tega pa so tudi odličen analgetik. Vsebujejo veliko antioksidantov in so dober vir mineralov (še posebej mangana), maščobnih kislin omega 3, prehranskih vlaknin in vitaminov. Z nageljnovimi žbicami ublažite vnetje zgornjih dihalnih poti. Ajurveda svetuje, da lahko s čajem iz nageljnovih žbic ublažite ali celo preprečite gripo in prehlad. Vplivajo tudi na lažje izkašljevanje. Poleg tega so tudi naravno protibolečinsko sredstvo in napadajo mikrobe, zato boste vneto žrelo pozdravili hitreje. Pomagajo do boljše prebave, sproščajo stene prebavnega trakta, zato so v veliko pomoč pri bruhanju, driski, vetrovih in bolečinah v trebuhu. Ker imajo razkuževalne učinke, se jih uporablja tudi pri odpravljanju črevesnih zajedalcev.

OREH (Juglans regia folium)

Stiska in krči tkivo, odpravlja notranje zajedalce, preprečuje krče, spodbuja prebavo, deluje proti vnetjem, se uporablja pri kronični diareji ali kot krepčilo pri slabokrvnosti.

ČESEN (Allium sativum bulbus)

Alicin je s svojimi antibiotičnimi lastnostmi učinkovito sredstvo proti razkrojnim procesom, ki povzročajo napenjanje in neprijetne črevesne krče. Znižuje holesterol, čuje zlepljenje rdečih krvničk, sprošča in širi krvne žile v nogah, očesnem dnu, možganih ter tako izboljšuje prekrvavitev, proces prehranjevanja in zavira staranje. Zdravi želodčne in črevesne motnje, je izjemno učinkovit mikrobicid – deluje proti bakterijam, virusom, zajedalcem v prebavnem traktu, v prebavnem traktu spodbuja razvoj in ravnovesje črevesne bakterijske flore ter prispeva k uničenju povzročiteljev bolezni.

PELIN (Artemisia absinthium herba)

Se uporablja za spodbujanje apetita in je učinkovit v borbi proti debelosti, pomaga pri slabi prebavi (in sicer jo pospešuje ter preganja črevesne zajedalce) ter bolečinah in boleznih želodca ter črevesja (npr. kronični gastritis, zgaga, prehlajeni želodec, driska, hemeroidi itd.), zdravi vnetja prebavnega trakta, zdravi obolenja žolča (njegovo zmanjšano delovanje) in jeter ter bolezni ledvic, pomaga pri slabokrvnosti in boleznih krvi.

PAPAJA (Carica papaya folium)

Vsebuje učinkovino papain, ki igra pomembno vlogo pri nastajanju prebavnih encimov, vpliva na razmerje beljakovin v celicah ter krepčilno deluje na ožilje in srce. Izjemno učinkovita je pri odpravi črevesnih okužb in parazitov. Papain razgradi – raztopi kožico askarid, oksiurov in trihurisov ter parazite dokončno prebavi brez nevarnosti poškodbe črevesja. Učinek bo bistveno večji, če ne bomo vnašali hrane, bogate z beljakovinami (jajca, sir, meso ...). Tako papain bolj učinkovito razgrajuje parazite, prav tako pa varuje pred rakom in razstruplja telo.

INGVER (Zingiber officinale rhizoma)

Učinkovito deluje proti diareji in preventivno tudi proti nalezljivim boleznim, saj velja kot odličen antiseptik (uničuje mikroorganizme), ugodno deluje na prebavo, saj spodbuja izločanje želodčnega soka in spodbuja peristaltiko. Pomirjevalno deluje na prebavni trakt v primeru želodčnih in črevesnih krčev, kakor tudi pri napenjanju. Preprečuje škodljivo delovanje prostih radikalov in s tem učinkovito deluje proti raku in arteriosklerozi.

ČEBULA (Allium cepa bulbus)

Spodbuja in pospešuje prebavo ter izločanje, preprečuje napenjanje, čisti kri, izboljšuje delovanje srca in krvnega obtoka, deluje kot bakteriostatik (zavira razvoj bakterij), iz telesa odstrani zajedalce in strupe težkih kovin, preprečuje želodčne in črevesne bolezni, ob rednem uživanju se zmanjšuje tveganje za obolenjem raka želodca, debelega črevesa, danke.

SRČNA MOČ (Potentilla erecta radix)

Se uporablja proti želodčnemu in črevesnemu katarju, čisti kri, pomaga proti protinu, revmi in sladkorni bolezni, je močan adstringent in je učinkovita proti driski, če je akutna in jo povzroča živčnost, pogosto so jo uporabljali pri vnetju sluznice ali razjedi debelegačrevesja.

ELEVTEROKOK (Eleutherococcus senticosus radix)

Elevterokok pomaga ljudem, izpostavljenim strupenim kemikalijam. Je splošno krepčilo, ki deluje na celo telo, še posebej pa na nadledvični žlezi. Tako pomaga telesu prenašati mraz, vročino, okužbe ali strese. Elevterokok dajejo za izboljšanje duševnih sposobnosti (antidepresiv) in prilagodljivosti (adaptogen) na stres, predvsem pred izpiti. Zelišče zmanjšuje slabe vplive telesnih obremenitev (težko in dolgotrajno delo, izmenično, oziroma nočno delo, hude stresne obremenitve, naporni treningi). Sibirski ženšen je najučinkovitejši pri zdravljenju dolgotrajne izčrpanosti in oslabelosti, ki sta posledica preobremenjenosti ali bolezenske oslabelosti. Zelišče krepi imunsko odpornost in lahko zelo pomaga pri okrevanju po hudih kroničnih boleznih. Kot splošno krepčilo pomaga preprečevati okužbe in ohranja dobro počutje. Sibirski ženšen lahko uporabljamo tudi proti krčem in v primerih revme oziroma revmatoidnega artritisa. Proti zajedalskim organizmom vsekakor pripomore zdrav mikrobiom v našem črevesju.

Kako ga naj gojimo oz. vzdržujemo zdravo črevesje?

Mikrobiom je enotno ime za paleto, združbo mikroorganizmov, ki ga v glavnem sestavljajo bakterije, virusi, glive, praživali, arheje. Tako v povprečnem črevesju prebiva okrog 500 vrst bakterij. Zdravo črevesje pomeni zdrav življenski slog to pa pomeni ohranjati ravnovesje med vnosom in porabo kalorij, uživati zdravo uravnoteženo prehrano bogato z vlakninami, ohranjati pH telesa (telo naj bo bazično, saj kislo telo, osiromašeno s kisikom, vodi v bolezenska stanja), zadostno gibanje predvsem v naravi, ohranjati umirjen življenski slog ter obvladovati dejavnike stresa.

Potrebujete odgovor na vprašanje? Nasvet?

Pišite ali pokličite nas na številko 04 513 17 14 in z veseljem Vam bomo pomagali.